Guinea pig sahiplerinin en merak ettiği konulardan biri de guinea pig üremesi. Bu yazımızda baştan sona hamile guinea pig hakkında tüm detaylara yer vermeye çalışacağız. Eğer bir dişi ve bir erkek guinea piginiz varsa hamilelik çok yakın demektir. Guinea pigler besin kaynaklarının yeterli olduğu durumlarda çiftleşmekten asla geri kalmazlar. Evlerimizde sınırsız yiyecekle beslediğimiz ginepigleri düşünürsek bir erkek ve bir dişi guinea pig asla rahat durmayacakdır. Hazırlıklı olmalısınız. 🙂
Diğer yandan ginepiginizin bir yavrusu olmasını isteyebilirsiniz ve bu sebeple başka birisinin karşı cins ginepigi ile çiftleştirebilirsiniz. Onlar açısından bir sorun olmayabilir ama siz bu sürece hazır mısınız? Diğer yandan çiftleşme konusunda bir sorun olmasa da doğum dişiler açısından pek de kolay bir süreç değildir. Doğumlarda annenin ölüm oranı %20 gibi yüksek bir orana sahiptir.
Yazımızın içerisinde “hamile guinea pig nasıl anlaşılır?“, “hamile guinea pig bakımı nasıl olur?“, “guinea pig üremesi hakkında detaylar“, “guinea pig hamileliğinin evreleri” ve “doğum öncesi ve sonrası uygulanması gerekenler” hakkında bilgi vereceğiniz.
Henüz onu çiftleştirme konusunda karar vermediyseniz, bunu yapmamanız gerektiği konusunda tavsiyemize kulak verin:
- Hamilelik, guinea pigler için çok zor bir süreçtir. Hamile dişilerin ortalama %20 si doğum sırasında ölmektedir.
- Birçoğu ise birçok komplikasyonla birlikte bu süreci atlatır fakat bu size pahalıya mal olurken ginepiginize de oldukça acı verir.
- Yenidoğanlarla başa çıkmaya hazır olmalısınız. Erkek yavrular 3 haftalıkken annelerini hamile bırakabilecek olgunluğa erişirler, bunu önlemelisiniz. Ayrıca erkek yavrular yine kendi aralarında kavga etmemeleri için ayrılmalıdırlar.
- Komplikasyonlara karşı hazırlıklı olmalısınız. Guinea pigler konusunda bilgili bir veterinere ulaşabilmelisiniz.
Ginepiginizi çiftleştirmeden önce 2 kez düşünün. Eğer çiftleştirme konusunda kararlıysanız dişi ginepiginizin yeterince genç olduğundan emin olun, çünkü 6 aylıktan daha yaşlı olan dişilerin kalça kemikleri büyüyerek birbirine çok yaklaşır ve bu da doğumu zorlaştırır hatta engeller.
Bu konu hakkındaki diğer bir bilgi ise leğen kemiğindeki kıkırdakların kemikleştiği ve bu sebeple esneme yerine kırılmaya sebep olduğu yönündedir. Eğer tüm bu riskleri biliyor ve kabul ediyorsanız hamilelik süreciyle ilgili bilgilerimizi okumaya başlayabilirsiniz.
Yazı İçeriği
Guinea Pig Hamilelik Öncesi
Guinea Pig Çiftleşme Ritüeli
Hamilelikten önce, çifte kumrular çiftleşmelidirler. Erkek, erkeksi davranışlarıyla dişiyi etkilemeye çalışır; gırlar, dişinin karşısında ayağa kalkar, ve başını aşağıya eğerek dişiye yaklaşır. Eğer dişi erkeğin davetini kabul ederse, yüksek sesle vikvikleyerek belli eder. Eğer modunda değilse yani dişi eğer kızışma döneminde değilse erkeği ısırabilir ya da tekmeleyebilir. Eğer erkek ısrar ederse, dişi erkeğin üzerine işeyerek onun coşkusunu kırabilir!
Peki bundan sonraki evrede hamile mi değil mi nasıl anlarsınız? Yazımıza devam ediyoruz.
Hamile Guinea Pig Nasıl Anlaşılır?
En iyi ipucu çiftleşme ritüelini sona erdirmeleridir. Doğanın çağrısına cevap verilir ve ikisi de artık köşesine çekilmeye başlar. Dişiyi iyi gözlemlemelisiniz çünkü ilk bir kaç hafta dış görünüşünde hiç bir değişiklik olmayacaktır.
Elbette tek yöntem ritüellerini gözlemlemek değil. Hamileliği anlamanın bir kaç yolu daha var;
Potansiyel Semptomların Değerlendirilmesi
1- Dişi Guinea Piginiz Bir Erkek Guinea Pigle Birlikte Yaşıyorsa
Eğer dişi ginepig bir erkekle birlikte yaşıyorsa, büyük olasılıkla çiftleşmeye çalışacaktır ve yüksek olasılıkla da hamile kalacaktır. Erkek guinea pigler 3 haftalık olduklarında bir dişiyi hamile bırakabilecek olgunluğa ulaşırlar. Ayrıca bir dişi 4 haftalıkken hamile kalabilir bu nedenle ginepiginizin yaşına bakarak hamile olmama olasılığını düşünmeyin.
2- Ginepiginizin Yeme Alışkanlıkları Değişmişse
Hamile bir dişi, hamilelik gereği eskisine oranla daha çok yiyip içmeye başlayacaktır. Önceden yediğinin 3 katı kadar yemeye başlayabilir. Ayrıca normalden daha fazla su içmeye de başlar. Yine de ‘normal’ kavramının ginepigleriniz için göreceli bir kavram olduğunu unutmayın.
Yine de sadece yeme içme miktarına bakarak ginepiginizin hamile olduğuna karar verilemeyeceğini aklınızda bulundurun. Bütün hayvanlar başka durumlardan da çok yeme içme eğilimi gösterebilirler. Örneğin; soğuk hava şartları, büyüme çağında olmaları ya da bazı hastalık durumları gibi…
3- Kilosunu Düzenli Olarak Kontrol Edin
Bir dişi ginepig eğer hamile ise kilosu gözle görülür biçimde artacaktır. Genellikle, hamileliğin son aşamasında dişi ginepigin kilosu ikiye katlanacaktır çünkü içindeki yavrular artık onun kilosunun yarısını kaplamış olacaktır.
Guinea pigler için ideal görülen kilolar vardır. Yetişkin guinea piglerde ideal kilo aralığı şu şekildedir;
- Erkek guinea pig için: 900-1200 Gram
- Dişi guinea Pig için: 700-900 Gram
Yapılabilecek en iyi şeylerden biri ginepiginizin kilosunu düzenli olarak (örneğin haftada bir) ölçerek kaydetmektir. Böylece kilosundaki artışı takip ederek, artışa bağlı olarak hamile olup olmadığı konusunda fikir yürütülebilir. Bu konu hakkında bilgi veren makalemizi de okuyabilirsiniz.
Sağlıklı Guinea Pig Kilosu ve Kilo Kontrolü
Yine de, eğer dişi ginepiginiz yetişkin değilse ve 6-8 aylıktan daha küçükse, henüz büyüme çağında demektir bu nedenle kilo artışı normaldir, illa hamilelik anlamına gelmeyebilir.
4- Yavruları Elinizle Hissetmeye Çalışın
Dişi ginepiginizin göbeğini çok dikkatli bir şekilde elinizle yoklarsanız ve eğer hamileyse, fetüslerini elinizin altında hissedebilirsiniz. Genellikle fetüsleri çiftleşmeden 2 hafta sonra hissetmeye başlayabilirsiniz. Dişiye iyi bakmalı ve elinize alırken sert davranmamalısınız. Fetüsleri elinizle yoklarken asla baskı uygulamamalı ya da sıkmamalısınız çünkü bu hem anne hem de bebekler açısından zararlı olacaktır.
Fetüsleri hissedebilmek için, anneyi düz bir zeminde bir havlunun üzerine koyun. Bu ginepiginizin kaymasını önleyecektir. Dominant olmayan elinizle omuzlarının etrafından onu tutarak sabit kalmasını sağlayın, diğer elinizle ise başparmağınız ve işaret parmağınız ile ‘C’ yaparak sırtından karnına doğru iki parmağınızı kaydırın.
Nazikçe yokladığınızda içeride tümsekler ya da topaklar hissedebiliyor musunuz bir bakın. Eğer hamileyse, ginepiginiz 1 yavru ya da 3-4 yavru bekliyor olabilir. Eğer birden fazla yavru bekliyorsa karnında birden fazla aynı ebatlarda topaklar hissedersiniz.
“Guinea pigler bir doğumda kaç yavru doğurur?” şeklinde sorulara denk geliyoruz. Ara bir bilgi olarak ona da değinmek gerekirse; ginepigler genellikle 2-4 arası doğum yapar ancak bu sayı 7 ye çıkabileceği gibi tek bir yavru da doğurabilirler.
Yine de, karında başka sebeplerden dolayı da topaklar hissedilebileceğini de unutmayın. Böbrekler, mesane, hatta pelet yem dışkıları bile fetüslerle karıştırılabilir. Ayrıca yine bu tümsekler over kisti ya da tümör olabilir. Ne olduğunu kestiremediğiniz bu gibi yapılarla karşılaşırsanız mutlaka veterinerinize danışmalısınız.
Hamile Guinea Pig için Veteriner Muayenesi
Ginepiginizin hamile olduğunu gözlem yoluyla anlayabilmeniz oldukça zordur ve kesin sonuç içermeyebilir. Gözlemsel değerlendirme veteriner muayenesi öncesi gerekli koşulların kontrolü açısından değerlidir yoksa her durumda “ginepigim hamile mi?” şeklinde veterinere gidemeyiz.
Tecrübeli bir veteriner ginepiginizin karnını elle muayene ederek çok rahat bir şekilde topak ve tümsekleri hissedebilir. Veterineriniz sadece elle muayene ile ginepiginizin hamile olup olmadığını söyleyebilir ancak bazı durumlarda başka testler de isteyebilir örneğin ultrason gibi.
Ginepiginizin hamile olduğunu anlayabilmek için ultrason altın standarttır. Ultrason, ses dalgaları kullanılarak yapılan görüntüleme yöntemidir. Onun için zararlı değildir. Diğer hayvan türlerine kıyasla, kan alınması guinea piginizi çok büyük strese sokacak ve yavrulara sıkıntı çıkaracaktır. Zaten guinea pigler için bir kan testi de mevcut değildir.
Hamile guinea pig tespit edildi peki bundan sonra bizi neler bekliyor?
Guinea Pig Hamilelik Dönemi
Hamilelik, dişi bir guinea pig için zor bir iştir. Dişi 1 ile 7 arası yavru taşıyor olabilir ve doğum 58-73 gün arasında değişir. Hastalıklara ve komplikasyonlara karşı hassas oldukları için (toksemi gibi) guinea pigler yüksek bir anne ölüm oranına sahiptirler. (%20 ) Guinea piglerin kasıtlı olarak çiftleştirilmemesi gerekirken, petshoptan alınan guinea pigin hamile çıkması çok rastlanan bir hikayedir. Yine de, düzgün bir bakımla riskler azaltılabilir ve hamile guinea piginiz sağlığını koruyabilirsiniz.
Hamilelik Süresince Sağlık
1- Stresten Uzak Tutmaya Çalışın
Stres bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına sebep olabilir.
- Yüksek sesleri ve parlak ışıkları azaltın
- Direkt güneş ışığından uzak tutun
- Herhangi bir değişiklik yapacaksanız bunu hamileliğin en erken dönemlerinde yapın bu dönemde stres onu daha az etkileyecektir.
- Ele almayı minimum seviyeye indirin.
- Hamileliğin son iki haftasında onu asla elinize almayın. Bunun yerine bir kutuya ya da havlunun üzerine gelmeye ikna edin.
2- Guinea Piginizi Haftada İki Kez Muayene Edin
Hastalık belirtilerini kontrol edin. Örneğin; kabuklu burun, göz, kulak ya da aşırı tüy dökülmesi, kürkünde yamalar gibi problemlerin var olup olmadığına bakın.
- Anne dereceli olarak kilo alacaktır. Kaç yavrusu olduğuna göre değişebilir ancak asla kilo kaybetmemelidir.
- Eğer endişeleriniz varsa veterinere gitmekten çekinmeyiniz.
3- Hamilelik Sürecince Tımarlamayı Azaltın
- Hamilelik sırasında anneyi asla banyo yaptırmayın. Bu onu çok fazla strese sokacaktır.
4- Egzersiz Yaptırmaya Devam Edin
Kafes dışı zaman geçirmesine devam ettirin. Onu aktif tutmak obeziteyi önlemek ve sağlıklı bir kan akışını sağlamak açısından çok önemlidir. Ancak egzersiz yapsın diye onu kovalamayın ya da zorlamayın, özellikle büyümüş yavrular kan dolaşımına baskı yapar ve kalp krizine sebep olabilirler.
Hamilelik Sürecinde Yuva
1- Yeterli Bir Yuva Sağladığınızdan Emin Olun
- Dışarda ya da barakada bakılan hamile guinea pig için sıcaklık yeterli değildir. Geceleri çok soğuk olacaktır. Hamile ginepiglerin içeride bakılması gerekir.
- Hamile ginepiglere çok katlı kafeslerde bakmayın. Hamilelikten dolayı dengeleri bozulabilir ayrıca hamileliğin son evrelerinde yüksek katlara çıkma yeteneklerini kaybedebilir.
2- Erkek Guinea Pigleri Ayırın
- Erkek ginepigler hamile dişinin üzerine çıkmaya devam ederler bu da dişinin stres olmasına ve acı çekmesine neden olur. Ayrıca dişi bir guinea pig, doğumdan 2 saat sonra tekrar hamile kalma kabiliyetine sahiptir.
Tekrar ne zaman bir araya gelebilirler? Bu sorunun cevabı yeni bir doğuma hem sizin hem de onun tekrar hazır olduğu zaman şeklindedir. Peş peşe doğumlar dişinin ve yeni doğacak yavruların güçsüz kalmasına sebep olabilir. Ayrıca dişinin yavrularını en az 3 hafta emzirmesi gerekir. Bu sebeple doğumdan sonra da en az 1 ay erkeği yanına yaklaştırmayın.
3- Yuvayı Düzenli Olarak Temizleyin
Kirli ve nemli alanları hergün, bütün kafesi ise haftada iki kez ya da 3 günde bir temizleyin. Yuvayı temiz tutmak, idrar kaynaklı amonyak birikimini önleyecektir. Amonyak ginepiglerin akciğerlerini rahatsız eder, hamile ginepigin akciğer enfeksiyonu kapmasına ortam hazırlar.
4- Rahat Bir Alan Oluşturun
- Ayrıca içine girebileceği küçük bir kutu ayarlamalısınız. Örneğin; ayakkabı kutusu. Bunu kafesin kuytu bir köşesine cereyandan uzak bir noktaya yerleştirmelisiniz. Unutmayın ki kartonu kemirebilir bu nedenle yedek kutu bulundurun ya da hasır veya ince plastik kutu kullanabilirsiniz.
Hamilelik Sürecinde Beslenme
1- Kuru Mama
Müsli içeren peletler seçmek ( bezelye, mısır, buğday) seçici beslenmeyi önler. Kobayınıza çok fazla pelet vermeyin yoksa aşırı kilo alacaktır. Ne kadar vermeniz gerektiğini paketin üzerinden okuyabilirsiniz. Hamile guinea pig paket üzerinde belirtilenden biraz fazla tüketebilir.
- Seçici beslenme ginepigin lezzetli olan yiyecekleri seçip daha az lezzetli olanları bırakmasıdır. (Az lezzetli olanlar genellikle daha fazla besinsel değere sahiptir.) Bu da mineral eksikliğine neden olur.
- Eğer yeminde değişiklik yapacaksanız eski yeminden de kullanarak kademeli bir şekilde geçiş yapın aksi halde yeni yemlerini yemeyecektir.
2- Her Zaman Temiz Su Sağlayın
- Eğer sulukları çok yüksekteyse bir suluk daha temin edin ya da bir miktar aşağı indirin böylece her seferinde uzanmak zorunda kalmayacaktır.
- Suluklarını haftalık olarak temizleyin böylece alglerin ve bakterilerin üremesini engellemiş olursunuz. Suluklarını haftada bir bulaşık jeliyle yıkayın ve iyice duruladığınızdan emin olun.
3- Kaliteli Ot Sağlayın
- Kuru yonca hamile, hasta ve yavru guinea pigler için çok faydalıdır ancak fazla kalsiyum içerdiği için normal guinea piglerde böbrek taşına sebep olabilir.
4- Hergün Taze Sebze Verin
- İki gün üst üste aynı sebzeden vermeyin. Böylece aynı mineralin aşırı alınmasını önlemiş olursunuz. Örneğin; havuç çok fazla oksalat içerir. Eğer ginepiginiz bunu fazlaca bünyesine alırsa idrarında birikebilir ve mesane taşına sebep olabilir.
5- Hamileliğin Son 4 Ayında Verdiğiniz Meyve Miktarını Artırın
- Meyveler ginepiglere uzun zaman aralıkalarıyla verilmelidir çünkü içerdikleri asit ağızlarında yaralar olmasına sebep olabilir. Ancak toksemi biraz da şeker eksikliğinden kaynaklanır bu nedenle şeker miktarını yüksek tutmak hamile guinea pig için önemlidir.
Dilerseniz beslenmes konusunda beslenme düzeni ve kuru otun faydaları makalelerimizi de inceleyebilirsiniz;
Guinea Pig Beslenmesi – Beslenme Düzeni
Guinea Pig Beslenmesi – Kuru Otun Faydaları
Doğuma Hazırlık
1- Doğum İçin Gerekli Olan Her Şey Hazır Mı Emin Olun
- Veterinerinizden acil durumlar için bir telefon numarası alın.
- Telefon numarasını kafesin bir köşesine yapıştırın böylece lazım olduğunda çok fazla aramazsınız.
- Mesai saati dışında aramak için de bir numara isteyin.
- Eğer etrafınızda mesai saatleri dışında çalışan bir veteriner yoksa, kendi veterinerinizle bu durumu görüşün. Kendisi gönüllü olarak yardım etmek isteyebilir ya da tecrübeli bir üreticiye sizi yönlendirebilir.
- Temiz bir havlu
2- Hamile Guinea Pig Ne Zaman Doğum Yapacak
Veterineriniz size bir gün söylemiş olsa bile ginepiginiz bu süreden daha önce ya da daha geç doğurabilir. Eğer pelvis kemiklerinde hafif bir ayrılma görürseniz bu ginepiginizin gelecek hafta içinde doğuracağı anlamına gelir.
3- 60. Günden İtibaren Hamile Ginepiginiz Günde Birkaç Kez Kontrol Edin
Birilerinin doğuma şahit olması her zaman daha güvenlidir. İdeal olarak 2-3 saatte bir kontrol edilmelidir. Genellike gündüz doğurmalarına rağmen bazen doğum gece de gerçekleşebilir bu nedenle geceleri de kontrol etmelisiniz.
Doğum Sırasında Yardım
1- Doğum İçin Hazırlıklı Olun
1 saatten daha az sürmelidir ve her yavrunun arasında 5 er dakika olmalıdır. Hamile ginepig oturur, başını bacakları arasına koyar ve küçük hıçkırıklar yapmaya başlar. Bunlar kasılmalardır.
- Anneyi asla tutmayın.
- Annenin başını kalabalık etmeyin.
- Yavrularla arasına girmeyin, gerekmedikçe onlara dokunmayın.
- Diğer dişileri ayırmaya gerek yoktur hatta yavrulara yardımcı bile olabilirler.
2- Doğum Sırasında İyi Gözlem Yapın Ve Herhangi Bir Komplikasyon Oluşursa Veterineri Aramaya Hazır Olun
Eğer herhangi bir komplikasyon ya da stres belirtisi görürseniz veterinerinizi derhal aramakta tereddüt etmeyin. Veteriner yavruyu annenin rahat edebileceği bir şekilde manipüle edebilir. Bazı durumlarda ise sezeryan gerekebilir. Komplikasyon belirtileri şu şekilde olabilir:
- Anne 15 dakika boyunca hiç yavru doğurmadan ıkınırsa
- Toplam doğum süresi 1 saati aşarsa
- Anne aşırı stresli bir şekilde ses çıkarmaya başlarsa
- Anne pes etmiş ve aşırı yorgun görünüyorsa
- Aşırı kanama varsa
3- Annenin Doğum Sonrası Atıkları Temizlediğinden Emin Olun
Anne tüm artıkları yemeli ve her bir yavruyu temizlemelidir. Ayrıca üstünde kan olan otları vs. de yemelidir. Doğumun sonlandığına emin olduğunuzda kirlenmiş otları temizlemekte anneye yardım edebilirsiniz.
4- İlk Kez Anne Olan Ginepigin, Özellikle Genç Olanların, Yavrularıyla İlgilenmesine Dikkat Edin.
Bazen Kafası Karışabilir ve Yavrularından Uzaklaşabilir. Eğer anne yavrularından uzaklaşırsa, dikkatlice yavruları ve anneyi bir kutuya yerleştirin böylece annelik içgüdüleri devreye girecektir.
Guinea Pig Doğum Sonrası Bakım
Anne, doğumdan birkaç gün sonrasına kadar tıbbi komplikasyon riski içinde olmaya devam edecektir bu nedenle gözünüzü ondan ayırmayın. Yavruların sütten kesilmesi 2-3 hafta alacaktır. Bu sırada erkek yavruların 3 haftalık olduktan sonra ayrılması gerektiğini unutmayın. Yoksa aynı hamilelik sürecini bir kez daha yaşarsınız.
Kuru otun yanında kuru yoncaya hem yavrular hem de anne için devam edin. Ek sebze vermeye devam edin ve yavrular da büyüyüp daha fazla yemeye başlayacağı için miktarları artırın. Anneye meyve vermeye devam edin, ancak ağızları hassas olacağından yavrulara vermeyin. Yavrular ilk günden itibaren katı beslenmeye başlayabilir. Anneleri de onlara yeni yiyecekler sunacaktır.
Bazı yavrular bir kaç gün daha erken ya da daha geç kesilebilir ancak ortalama 21 günde sütten kesilirler. Bu yavruların kilosu 150-200 gram arasında olmalıdır.
21. günde yavrular hala sütten kesilmese de erkek yavrular anneden ayrılmalıdır. (Tekrar hamileliği önlemek için) Doğumlarından itibaren katı yiyecek yedikleri için bir kaç gün sonra zaten annelerinin sütüne ihtiyaçları kalmayacaktır.
Anne ve yavrular sağlıklı görünüyorsa veterinere götürmek için aceleye gerek yoktur ancak şüphelendiğiniz bir durum varsa ilk bir hafta içinde veterinere görünmelidirler.
Sonuç
Sonuç olarak hamile guinea pig bakımı kolay bir süreç değildir. Diğer yandan ölüm oranı oldukça yüksektir. Süreç hakkında yeterince hazırlıklı değilseniz hamilelik sürecini başlatmamanız sizin için daha faydalı olacaktır. Bunun en kolay kontrolü erkek ve dişi guinea pigleri ayırmaktan geçer.
Kısırlaştırma dişiler için riskli bir yöntemdir ve ginepigler hakkında tecrübeli bir veteriner gerektirir. Öte yandan Türkiye şartlarında ginepigler hakkında bilgili veteriner bulmak oldukça zor. Zaten bu etmen de hamilelik sürecini ve sonrasını kötü etkileyen bir başka faktördür.
Son olarak guinea piglerin üremesi hakkında bazı rakamları da konumuza eklemek isterim.
Guinea Pig üremesi hakkında detaylar;
Gebelik Süresi: 60-72 gün
Normal bir yavrunun doğum ağırlığı: 75-100 Gram
Sütten kesilme süresi: 14-21 Gün
Sütten kesilme ağırlığı: 150-200 gram
Östrus Çiftleşme Sıklığı: 15-17 gün
Dişi ginepig için en erken çiftleşme zamanı: 24-30 gün
Erkek ginepig için en erken çiftleşme zamanı: 19-21 gün.
Benim guinea pig im 1 yaşında hiç doğum yapmadı Çiftleştirmeyi düşünüyorduk ancak 6 aydan büyükler için sorun olacağını yazmışsınız. Bu kesin mi? Ne olacak benim ginepigimin yavruları olamıcak mı?
Öncelikle geç cevabım için kusura bakmayın.. Elbette kesin değil ancak vaktinde doğumlarda bile anne ölüm oranının %20 olduğunu unutmayın. Guinea pig için 1 yaş sonrası ilk gebelik biraz geç bir vakit. Bu sebeple çiftleştirmemenizin daha doğru olacağı kanaatindeyim. Eğer bu konuda kararlıysanız çiftleştirme öncesi bir veteriner kontrolü iyi olacaktır.
merhaba ginepigler hamile kaldıktan sonra hala aynı kafeste kalabilirmi? ve ginepigler hamileyken yıkanabilirmi?
Merhabalar benim erkek guineapigim var 6aylik ciftlesmek istiyor tarzinda hareketleri var cok aktif neseli bir hayvan yalniz yasiyor benimle arkadas gibi ben onu ciftlesttirmeyi dusunmuyorum uzun tüylü bide bakimi oldukca zor tüyde döküyor mevsimsel veya hormonal buyuk ihtimalle ne yapmaliyim bu durum onu kötü etkilermi ?
Merhaba iyi çalışmalar Rozet gine pig’imiz var yeni doğum yaptı ve yavru 5 saat geçmesine karşın hala ayağa kalkmıyor ve annesi de pek sahip çıkmıyor sorun ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Merhaba ginepigim 4 gün önce doğum yaptı 5 yavru yavrular çok küçük anne çok halsiz pek birşey yemiyor ne yapmalıyım?
Ben Sait,Antalyada yaşıyorum.Tatlı dişi bir 6 aylık olacak bir guinaping’im var,Antalya civarında ikamet eden Erkek guinaping’i olan varsa,Buradan bana yazsın,bir kaç günlüğüne aynı yere koyalım.Hamileliyi yaşasın.
Teşekkürler
ginepıgım hamile dün baktım kanaması olmuş yavrular baya büyüdü karnında halen dogum yapmadı çok su içiyor cogunlukla yatıyor yarımcı olursanız sevinirim
Merhaba. 2 tane kızım var 5,5 aylıklar. Ikisini de bir erkekle ciftlestirmeyi dusunuyorum ama ikisinin de ayni zamanda hamile kalmasi daha buyuk bi soruna mı neden olur? Ve biz kucuk bir ilcede yasadigimiz icin ginepigler hakkinda bilgisi olan bir veteriner bulamamaktan korkuyorum.
Allah askina hayvanlari ciftlestirmeye calismayin. Bir suru ginepig coplere atiliyor sahiplendirilmeye calisiliyor. Lutfen bi de siz dogurtmaya calismayin hayvanlarinizi. Oyuncak gibi oynamak istiyorsaniz gidin sanal bebek oyununu oynayin.