Yeni ginepig sahiplerinin en temel sorunlarından biri de; ginepiglerini kendilerine alıştırmak. Bunun yaygın bir şekilde var olduğunu düşünüyoruz çünkü sosyal ağlardan özellikle instagram üzerinden bu konu üzerine sık sık sorular geliyor. Sorulardan bazıları şu şekilde;
“Ginepigim benden sürekli kaçıyor. Ne yapabilirim?“, “Ginepigim benim yanımda yemek yemiyor, sürekli saklanıyor. Bu normal mi?“, “Ginepigim 4 aydır elime hiç alışamadı, elime gelmek istemiyor. Ne yapabilirim?“, “Ginepigim sürekli saklanıyor, fazla ürkek. Normal mi?” gibi ve benzeri sorular gelmekte.
Bunlar ve benzeri sorunlar özellikle yeni ginepig sahiplerinin yaşayabileceği sorunlardır. Bu yazımızda yeni ginepig sahiplerine katkıda bulanabilecek bazı tavsiyeler vereceğiz. Bu tavsiyeler alışma sürecini kısaltacak ve bu problemi aşmanıza yardım edecektir. Diğer yandan uzun süredir ginepig beslese de onunla arasında sıkı bir bağ oluşturmakta problem yaşayan ginepig sahiplerine de yardımcı olacaktır.
Konu konuyu açtığı için yazımız biraz uzun oldu ama okumanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Yazımızı okuyan tecrübeli ginepig sahipleri de katkıda bulunmak adına altta yer alan yorum bölümünü kullanabilirler. Eminim yeni ginepig sahiplerine faydalı olacaktır.
Tavsiyelerimize geçmeden önce ginepigler hakkında bir kaç detaya değinelim.
Birçok guinea pigin insan arkadaşlarının seslerine ve kokularına alışması aylar hatta yıllar alabilir. Bu ginepigin bireysel karakterine göre değişebilir ancak istismar edildikleri veya iyi bakılmadıkları da bir gerçektir. Bütün guinea pigler eşit yaratılmamışlardır. Bu nedenle bazıları daha arkadaş canlısı olabilirken bazıları daha utangaç olabilir.
Yazı İçeriği
- 1 Neden bu kadar ürkek?
- 2 Ginepiginizi Kendinize Alıştırabilmeniz İçin İpuçları
- 2.1 Ginepiginize Alışması İçin Zaman Verin
- 2.2 Guinea Pigin Kalbine Giden Yol Midesinden Geçer!
- 2.3 Bir Arkadaş Alın
- 2.4 Kafes Dışı Etkinlik Düzenleyin
- 2.5 Eller Kafesten Dışarı!
- 2.6 Programlı Olun
- 2.7 Yüksek Sesten Onları Uzak Tutun
- 2.8 Onları Kendinize Yakın Tutun
- 2.9 Ginepig Ele Alınmanın Güzel Bir Şey Olduğunu Anlamalı
- 2.10 Amacınızı Belli Edin
- 2.11 Seslerine Kulak Verin
- 2.12 Sonuç
Neden bu kadar ürkek?
Bir guinea pig için kaçıp saklanmak tamamen normal bir şeydir hatta çok iyi yetiştirilmiş bir ginepig bile kolayca ürkebilir. Sonuçta bu hayvan besin piramidinin en altlarında yer alır ve av hayvanı pozisyonuna sahiptir. Bu sevimli dostların tek savunma silahları kaçıp saklanmaktır. Bu işi ne kadar ustaca yaptıklarının kanıtı ise 7.000 yıldır neslini devam ettirebilmelidir. 🙂
Bunu şu şekilde düşünebiliriz; görece güçsüz ve portatif vücutları sebebiyle, içgüdüleri onlara avcılar için mükemmel bir porsiyon olduklarını söyler, böylece bu içgüdü onları daha temkinli bir hale getirir. Bu bilgiyle kendilerini koruma altına alırlar, korktuklarında ya da çok az bile olsa kendilerini rahatsız hissettiklerinde donup kalabilir ya da kaçıp saklanabilirler.
Kısaca; her ginepig diğerleri gibi insanlarla çabucak bağ kuramayabilir. Ancak burada önemli olan sizin istikrarlı olmanız ve vazgeçmemenizdir, böylece er ya da geç onunla arkadaş olabillirsiniz.
Ginepiginizi Kendinize Alıştırabilmeniz İçin İpuçları
Ginepiginize Alışması İçin Zaman Verin
Yeni ginepig sahipleri için ipuçlarından en önemlisi, evinizin yeni üyesine etrafındaki seslere ve kokulara alışması için zaman tanımaktır. Onu hemen elinize almaktan ve tutmaktan kaçının. Nazik olun, sakin bir ses tonuyla onunla konuşun ve ona 1 ya da 2 hafta çevresine alışması için zaman tanıyın.
Guinea Pigin Kalbine Giden Yol Midesinden Geçer!
Guinea pigler ağızlarında tam 17000 tat hücresi bulundururlar ki bu evcil hayvanlar ve vahşi hayvanlar içinde neredeyse en yüksek sayıdır. Tat ve besinsel değer bakımından zengin bir diyet almaları gereklidir. Ot, pelet ve su yeterli değildir. Guinea piginizin diyetine onun sevebileceği ve besinsel değeri yüksek taze sebzeleri ekleyin. Bu sebzeler için Guinea Pig Beslenmesi ve Beslenme Düzeni başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Başlangıç olarak yiyecekleri kafesin içindeki yemek kabına bırakın ve uzaklaşın. Buna alıştıktan sonra yiyecekleri verdiğinizde kafesinden fazla uzaklaşmayın. Onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşabilirsiniz ama elinizi uzatmayın. Buna da alıştıktan sonra maydanoz dereotu ya da biber gibi sebzeleri elinizden verin fakat diğer elinizle onları sevmeye çalışmayın. Bir elinizle yemek verip diğer elinizle onları sevmek son aşamadır. Tabi bunlar son derece ürkek bir karaktere sahip ginepigler içindir. Arkadaş canlısı olanlarla bu basamakları çok daha hızlı atlayacaksınız. Arkadaş canlısı olup olmadığını ise zaman içerisinde anlayacaksınız.
DİKKAT! Aşırı Beslemekten Kaçının
Onları ayartmak için yiyecek ne kadar kullanışlı olsa da, lütfen fazla beslemeyin. Aşırı beslenme bir çok hastalığa zemin hazırlayabilir. Örneğin, guinea piginize çok fazla meyve vermek guinea pig diyabetine yol açabilir.
Bir Arkadaş Alın
Ginepigler sosyal hayvanlardır ve birçok kemirgen gibi onlar da yanlarında bir arkadaş olmasından mutlu olacaklardır. Eğer ikinci bir guinea pigi çok az ek masrafla edinmeyi düşünüyorsanız bu konuda hakkında düşünülmesi gereken birçok detay var. Örneğin kafesin büyüklüğü gibi. İdeal büyüklük ve ekipmanlar için Guinea Pig Kafesi ve Gereçleri konusunu incelemenizi tavsiye ederim.
Onun yanına alacağınız bir arkadaş, ginepiginizi çok daha hareketli ve mutlu olmasını sağlayacaktır. Ginepiglerin içgüdülerinden biri de koloni halinde yaşama arzusudur. Onlar doğada koloni halinde yaşarlar. Hatta kaynakların durumuna göre nüfus planlaması bile yapabilirler. Birlikte olmak onlar için vazgeçilmezdir. Mutlu bir ginepig size de daha çabuk alışacaktır.
Kafes Dışı Etkinlik Düzenleyin
Kafes dışı zaman geçirmek, guinea piginizin günlük bakımının bir parçasıdır. Her gün belli bir saati seçin, ginepiginiz için yiyecekler ve küçük engellerle bezeli güvenli bir oyun alanı oluşturun ve böylece günlük egzersiz ihtiyacını karşılaması için ona izin verin. Fazla eşyanın ve elektrik kablolarının bulunmadığı antre gibi alanlar daha uygundur.
Bu kafes dışı etkinlikler, çevresine alışması için en iyi yöntemlerden biri olmasının yanısıra, sizinle bağ kurabilmesi açısından da oldukça faydalı bir zaman aralığıdır. Guinea piginiz etrafta koşuşturup yeni yerler keşfederken siz de yanına oturarak onu gözlemleyin ve küçük arkadaşınızın kişiliği konusunda bilgi edinin.
Kafes dışı zamanı guinea piginizin size alışması için kullanabilirsiniz. Yumuşak bir sesle onunla konuşun, en sevdiği yiyeceklerden verin, kutular ve bezlerle onlara labirentler ya da engeller kurun. Kafes dışı etkinlik guinea piglerin ele alınmaya en hızlı alıştığı yollardan biridir. Birazcık sabırla çok yol katedilebilir.
Eller Kafesten Dışarı!
Zorla ele almaya çalışmayın, kovalama, köşeye sıkıştırma gibi ‘buraya gel, hemen gel’ davranışının özelliklerini taşıyan hareketlerden kaçının. Guinea piginizin başı belada ya da hayatı tehlikede olmadığı sürece, onu saklandığı yerden asla zorla çıkarmamalısınız. Bir tutam maydonoz yardımıyla oldukları yerden çıkmalarını sağlayın, kafese doğru tırmanmalarını sağlayın, maydonozları kıtır kıtır kemirmeye başladıktan sonra onları elinize almanıza izin vereceklerdir. Ayrıca başlarının üzerine koyacağınız yumuşak bir havlu da harikalar yaratabilir.
Programlı Olun
Guinea pigler alışkanlıkları olan canlılardır. Bir ginepig yemek saati, kafes dışı saati, kilo kontrol saati gibi günlük ve haftalık işlerin hep belli ve aynı zamanlarda yapılmasından çok mutlu olacaktır ve alışkın olduğu durumlar onu daha az tedirgin tutacaktır.
Yüksek Sesten Onları Uzak Tutun
Ginepiginizin çevresindeki seslerin düşük olduğundan emin olun. Onunla konuşurken normal bir sohbet havasındaki ses tonuyla ya da daha düşük ses tonuyla konuşmaya çalışın. Guinea piglerin çok hassas bir duyma yetileri vardır ve çok tedirgin hayvanlardır. Yüksek ve aniden çıkan sesler onları korkutacak ve hatta saatlerce mutsuz kalmalarını sağlayacaktır. Etraflarındaki sesi azaltın ve evinize gelen yaramaz misafirleri onlardan uzak tutun.
Onları Kendinize Yakın Tutun
Kucaklama zamanı her zaman olabilir. Ancak unutmayın, tutarlı bir programa göre hareket etmelisiniz. Başlangıçta onu sadece 30 saniye elinizde tutabilirsiniz, ancak bunu sevdikleri yiyecekler ve sebzeler yardımıyla 5 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. İlk zamanlar çok yavaş ilerleme kaydedeceğiniz bir gerçek ancak ne zaman ki guinea piginiz bunun bir rutin olduğunu düşünüp ele alınmayı beklemeye başlarsa o zaman başarmışsınız demektir. Bundan sonra birlikte çok eğleneceksiniz.
Ginepig Ele Alınmanın Güzel Bir Şey Olduğunu Anlamalı
Ginepiglerin kalplerine giden yolun midesinden geçtiği evrensel bir gerçektir! Ginepiginizin en sevdiği sebzeleri küçük parçalara bölün ve onu elinize her aldığınızda bir parçayı verin. Ele alındıklarında yiyecek geleceğini anladıkları zaman artık sürekli elinize gelmeye başlayacaktır.
Amacınızı Belli Edin
Odaya girip elinizi direkt kafese daldırmayın. Amacınızı belli edin! Duyma ve koku alma yetileri ne kadar gelişmiş olsa da guinea pigler iyi birer görüşe sahip değillerdir. Bunun anlamı ginepiginiz sizin kokunuza ve sesinize alışkın olsa bile sizi tam olarak göremezse gergin olmaya devam edecektir.
Guinea pig odasına bir sonraki girişinizde, onunla nazikçe konuşun. Elinizi onun görebileceği şekilde arada bir adımlık mesafe kalacak kadar ona yaklaştırın ve o şekilde elinizi bekleterek nazikçe konuşmaya devam edin ve onun size yaklaşmasını bekleyin. Bu küçük adımla guinea piginiz sizin elinizi görebilecek, tanıyabilecek ve kokusu sayesinde güvenli olduğunu anlayacaktır. Her şey yolunda giderse guinea piginiz uyumaya kaldığı yerden devam edecek, ya da o an atıştırmalık bir şeyler yiyorsa umursamadan yemeye devam edecektir. 🙂
Seslerine Kulak Verin
Ginepig çıkardığı sesler ile size bir çok şeyi anlatabilir. Çıkardığı seslerin anlamlarını bilmeniz onu yaklaşıp yaklaşmama konusunda daha iyi karar vermenizi sağlayacaktır. Sitemizde bulunan Guinea Pig Sesleri ve Anlamları konusunu mutlaka inceleyin.
Sonuç
Sonuç olarak ginepiginizi kendinize alıştırmak zaman gerektirebilir. Oldukça ürkek bir doğaları var sonuçta. Hatta onları bu kadar sevimli yapan özelliklerinden biri de bu özellikleridir. Zaman, sabır ve saygıyla onlar sizin en iyi arkadaşlarınız olacaktır. Aklınıza takılanlar için altta tarafta yer alan yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Keyifli zamanlar geçirmeniz dileğiyle.
Bu işin en zor tarafida kendine alıştırmak.
Güzel tavsiyeler olmuş besleyenlerin dikkate alması gerek.
Bu konuda benim büyük yardıma ihtiyacıma var. 2 ay oldu ama hala bana alışamadı. değil kafesine yaklaşmak odaya girdiğim zaman bile saklanıyor ve hemen kaçıyor. Elimden yemek verdim fazla üzerine gitmedim zorla almaya çalışmadım ama hala oldukça ürkek ne yapmam gerekiyor anlamadım. konunuzu baştan sona okudum ve sanırım en büyük eksiği yanında arkadaş olmaması sizce yanına bir arkadaş alsam çare olur mu?
Bence biraz daha sabırlı olmalısınız ancak yanına bir arkadaş alma imkanınız varsa alabilirsiniz. Bizim de ginepiginiz var bir tanesi kendini sevdirmekten çok hoşlanırken diğeri pek hoşlanmıyor.. Nadiren kendiliğinden yaklaşıp sevmemize izin veriyor fakat bizim için problem değil bu durum.. Üstüne gitmemeye devam edin zamanla alışacaktır. Nereden aldınız ve kaç aylık bilmiyorum ancak bazen petshoplardan alınan hayvanlar çok daha ürkek olabiliyor. 🙁
bir hafta önce aldığım iki guineapigim var. özellikle bir tanesi odaya girdiğim anda vikviklemeye başlıyor. bunun nedeni ne olabilir?
Size acıktığını haber veriyor olabilir.. Bazıları çok obur olabiliyor ya da sizi sevmiştir ve odaya girdiginizde heyecanlaniyordur.. 🙂 vik vik ginepigler için olumlu bir ses..
Merhaba
Guinea pigim kafes dışı etkinliklere katılmıyor ve peşimden ayrılmıyor ben dışında hiç bir şey ilgisini çekmiyor kafes dışına çıktığı an hemen kucağıma geliyor ve hiç bir şeyle ilgilenmiyor nedeni nedir sizce?
benim guinea pigim ıslık çalıyor, sürekli vikvikvik ses yapıyor. kafesin içinde koşturuyor. böyle şeyler yaptığı için mutlu olduğunu düşünüyorum ama kendisini asla sevdirmiyor, onu sevmek istediğim zamanlarda kaçıyor. önerebileceğiniz bir şey var mı?
Benim Amerikan kobayı dişi guinea pigim var yanına dişi arkadaş almak istiyorum alacağım pigin cinsi farklı olursa sorun olur mu
Ginepig sahipleneli 7 gün oldu Peru kobayı cinsi. İlk 3 gün çok iyiydik seviyordum kucağıma alıyordum sonra ev yaptım ona ve evinden dışarı çıkmıyor evinden zorla almak zorunda kalıyorum. Yiyecekle kandırmayı deneyim yuvasına çekiyor hemen yiyeceği. Bende çözüm olarak yuvayı kaldırmayı düşündüm ama onun için kötü mü olur yoksa iyi mi olur bilemiyorum yardımcı olabilir misiniz
Merhaba bugün dişi ve erkek olarak iki hollanda cinsi pig sahiplendim kafesini daha önceden hazırlamıştım kuru yonca kuru yemler ve teyze besinler kafese yem kapları içinde verdim ama gel gelelim saklandıkları yerden çıkmıyorlar ve uzun bi otobüs yolculuğu yaparak geldiler hala birşey yemediler acaba sorun nedir nie maydonoz bile dikkatlerini çekmedi
beyaz gözler kırmızı 1 yaşında erkek Meerschweinchen sahiplendırmek
damizlık
beyaz gözler kırmızı 1 yaşında erkek Meerschweinchen sahiplendırmek
damizlık ACİL
BUGÜN DOĞAN BEBEK YAVRU ODA ERKEK
merhaba benim ginepigim kafesinin en köşe ve karanlık yerinden hiçbir şekilde çıkmıyor 2.katı yemek olarak kullanmasını istiyorum ama merdivenden korkuyor daha yeni aldım pigimi ne yapmalıyım ?
Merhaba 2 ginepigim var erkek 1 yaşındalar sadece acıktıkları zaman çok az ses çıkarıyor onun dışında hiç ses çıkarmıyorlar ötmüyorlar acaba bir problem mi var ?
Dışarı nasıl şıka bilirim beni gördüğü anda donuyo birşey yaptığını duyuyorum bakıyorum donuyo
Arkadas Olarak farklı hayvanlarda olur mu? Papağan gibi mesela
ben ginepig almayı düşünüyorum 2 çocuğum var ama sıkıntı olmaz büyükler ve ilk başta dokunmayacaklar ama şu var ki biz hayvanları çok seviyoruz ve biraz daha sosyal olan bir cinsi var mı bize yardımcı olurmusunuz acaba yani daha çok ele gelmeyi seven ginepigler okuduğuma göre çocuklar ile iyi anlaşıyorlarmış lütfen yardım edin